maanantai 8. lokakuuta 2012

Öljymiehet ja Peliveljet tervakaupungissa

Oululaisen salibandyn lippulaiva, paikallinen Luistinseura saa viikonloppuna eteensä kaksi haastetta. Lauantaina Linnanmaan liigamatolle astelevat Espoon öljymiehet, ja sunnuntaina salibandypäivän huipentaa hallitsevien Suomen mestareiden, Seinäjoen Peliveljien visiitti tervakaupunkiin. SPV kohtaa perjantaina kotonaan Joensuun Josban, joten se saa yhden lisäpäivän valmistautua Oulun reissuun.  

Antero Kantti päättä vielä tässä vaiheessa jättää isäntien valmentajat ja pelaajiston viisaan rauhaan keittelemään takkurantalaista(!) käärmekeittoa. Sen sijaan kirjekyyhkyt lähetettiin heti maanantaiaamutuimaan lakeuksien suuntaan häiriköimään juuri lahden takaa pelireissulta palannutta Peliveljeä, Tommy Koposta. 

Kantti: "Moi Tommy! Tässäpä muutama kiperä kysymys aamutuimaan. Oletko valmis? Hyvä, sitten mennään! Peliveljet kotiutuivat juuri lahden toiselta puolelta seurajoukkueiden Euroopan mestaruuskisoista. Finaalipaikkakin oli muutaman tolppalaukauksen takana. Millaista oppia ammensitte tulevaa ajatellen?"

Koponen:  "Ensinnäkin, todella raskasta ja kovaa oppia. Oltais kovasti haluttu pelata finaalissa, ja nyt tuntuu, että maksoimme oppimisesta liian kovan hinnan, kun ei päästy finaaliin. Toisaalta kuitenkin saimme todella paljon uskoa omaan tekemiseemme, sillä huomasimme, että joissakin asioissa olimme selkeästi myös näinkin kovia vastustajia edellä."

Kantti, "Miten kansainväliset pelit poikkeavat kotimaan liigakamppailuista?"

Koponen: "Ainakin tässä turnauksessa joka ainut vastustaja pystyi pelin sisällä parantamaan omaa tekemistään eri malliin kuin kotimaisessa liigassa olemme tottuneet. Myös pelikovuus tuli väistämättä todettua kovemmaksi kuin suurimmassa osassa salibandyliigan peleistä."

 Kantti: "Miten valmistatte joukkueen jälleen taistelemaan liigapeleissä? 

Koponen: "Isoon pettymykseen päättynyt turnaus auttaa varmasti tässä ja paljon. Nyt on iso halu näyttää, että osaamme taas voittaa."

Kantti: "OLS palasi jälleen liigaan. Millaisena joukkueena OLS:n näyttäytyy lakeuksilla?"

Koponen: "Erittäin tervehenkisenä, nuorekkaana joukkueena, joka selvästi on lähtenyt hakemaan kehitystä nykysalibandyn vaatimin keinoin, eli satsaa myös erityisesti esim. fysiikkaan ja pelinopeuteen. Mikäli pystyvät selviämään alkukauden välillä ehkä isoistakin temmon ja kovuuden muutoksesta suhteessa divariin, saattavat jo tällä kaudella nousta yllättäjävoittajaksi ihan kelle tahansa."

Kantti: "Kenet tai ketkä OLS:n pelaajista ottaisit omaan joukkueeseesi?"

Koponen: "Sinne nuorempaan osastoon ehkä menee, ja joudun myöntämään, etten edes nimiä vielä osaa kavereihin yhdistää. Nykyisessä tilanteessamme en voi sanoa, että automaattisesti ketään voisin ottaa joukkueeseemme sillä ajatuksella, että se heti vahvistaisi joukkuettamme. Mutta lahjakkaita pelaajia OLS:n joukkueessa on ehdottomasti useita, jotka harjoitteluun sitoutuessaan voivat olla pitemmässä juoksussa hyvinkin kiinnostavia."

Loppuun Kantin kuudestilaukeava. Avaa lukijoille seuraavat käsitteet:

Paini - pohjalaista perinneurheilua ja huipulla käsittämättömän kova laji jos haluaa pärjätä

Risti - Siellä tehtiin tärkein asia ihmisen iäisyyttä ajatellen n. 2000 vuotta sitten.

Jorkka - Jori Isomäkeä on joskus joukkueessamme kutsuttu näin - pelaajien kirkkainta aatelia joka suhteessa

Räme - jo lapsuuden maalaiskodissa opittu hieno paikka luonnossa - suo on muutenkin hyvä elementti, salibandynkin kannalta

Fläppi - Taktiikkataulu, joka kuuluu myös minun vakiovarustukseen niin harjoituksissa kuin peleissä

Kebab - Hyvä ruoka silloin tällöin nautittuna. Ja Seinäjoellahan on maan parhaat Kebab -ravintolat

Kiitos Tommy ja tsemppiä tuleviin koitoksiin!


Kantin arvio tulevasta liigaviikonlopusta:

Kotijoukkueen iskun paikka on heti lauantaina. Oilers on menettänyt Ruotsiin siirtyneen Oscar Hännisen ja SSV:n haaviin jääneen Niclas Meyerin. Tärkeimpinä vahvistuksina ovat paluumuuttaja Patrcik Wardi ja maajoukkueportteja kolkutellut huippumaalivahti Tomi Ikonen. Oilers joutui vastikään tahkoamaan täyden iltapuhteen sarjanousija Tampereen Ilvestä vastaan, ja voitti ottelun lukemin 6-5. Mahdollisuus espoolaisten kaatamiseen on olemassa, mutta se vaatii onnistumisia viisikkopelaamisessa.

OLS:n haasteena onkin ollut puolustuspelaaminen, jota on varmasti parsittu kasaan urakalla. Launtain ottelu ratkennee näin ollen suurilta osin myös maalivahtipelaamiseen. Jos OLS antaa liika tasoitusta maalivahtipelissä, vievät vieraat pisteet kehäkolmosen sisäpuolelle. OLS:n ykköskassari Erkki Pasasen pelikunto on arvoitus vaurioituneen polven vuoksi, ja kakkosveskariksi kaavailtu Toni Pallari ei ole myöskään vakuuttanut. Olisiko valmennusjohdon syytä kokeilla Niko Pirkolan osaamista ja antaa hänelle vielä yksi mahdollisuus lunastaa joukkueen luottamus maalinsuulla vai pelataanko vielä Musta Pekkaa?   

Sunnuntaina oululainen salibandyväki saakin sitten nauttia yhden maailman parhaimman seurajoukkueen pelistä. SPV tulee pitämään ottelussa sellaista tempoa etteivät ajokoiratkaan pysy mukana kyydissä. Isäntien haaste, hyväksi kehutusta kuntopohjasta huolimatta, on pystyä kontorolloimaan ottelun tempoa. Avausviikonloppuna pelaaminen oli vielä väkinäistä, ja pallo tuntui jopa polttavan pelaajien lavoissa nopeita syöttökuvioita haettaessa. Tämän vuoksi keskialueesta tuli pelillinen karikko, josta vieraat käänsivät useita vaarallisia tilanteita, jolloin Luistinseuran avauspelaaminen tulehtui entisestään. Seinäjokisten rutiini on sillä tasolla, että sarjanousija kaatuu huonommallakin iltapuhteella, millaista tosin tuskin tullaan näkemään. Parasta, mitä kotijoukkue voi tehdä, on lähteä nauttimaan mestareiden kyydistä ilman suuria tulospaineita. Kenties rentoudessa piilee avain menestykseen tällaisessa pelissä?  

Mestarivalmentaja Koponen ei vielä tässä vaiheessa sesonkia pystynyt nimeämään yhtään kotijoukkueen lupavaa pelaajaa nimeltä, eikä Antero Kantti aio tässä suhteessa veljeään auttakaan. Nyt olisi kotijoukkueen nuorilla miehillä loistava paikka antaa työnäyte Seinäjoen suuntaan. Lapa mattoon ja nimi lehteen. Ja ennen kaikkea Koposen mieleen.

2 kommenttia:

  1. hyvä kantti, että olet innostunut aktiivisesti blogista. haastattelut tuovat mukavaa lisäarvoa. t.niilo

    VastaaPoista
  2. Tackar! Iso käsi pitää ojentaa myös kiireisille valmentajille ja seurapomoille, että jaksavat vastailla kysymyksiin. Koitetaan jatkaa tarmokkaasti!

    VastaaPoista